Logo

O namaUdruženje SpajaLica


Ko smo

Udruženje „Spajalica“ je nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija koja je osnovana s ciljem promoviranja, razvoja i unapređenja obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Temelje Udruženja su, augusta 2008. godine, postavili nekadašnji i sadašnji studenti Univerziteta u Sarajevu.


Udruženje „Spajalica“ je nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija koja je osnovana s ciljem promovisanja, razvoja i unaprijeđenja obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Temelje Udruženja su, augusta 2008. godine, postavili studenti Univerziteta u Sarajevu.

Udružili smo se oko ideje da se, zaista, sa malo humanosti i osjećaja za druge može uraditi dosta na popravku slike i stanja kompletne zajednice, odnosno da je svaki pojedinac vrijedan pažnje, podrške i pomoći, ali da i sam sve to može ponuditi drugima.

Probuditi istinske vrijednosti, odnosno željeti drugima kao i sebi, bila je misao koja nas je vodila do osnivanja Udruženja.

Simboličnog naziva Spajalica (spaja - lica) započeli smo s gradnjom mostova koji spajaju one koji nude pomoć mladima i obrazovanju u Bosni i Hercegovini, kao i onih kojima je ista potrebna.

Mišljenja smo da treba ulagati u znanje i one koji tragaju za njim jer to je jedan od glavnih puteva koji vode ka uspjehu društva. Našem društvu, tj. našoj domovini su potrebni upravo mladi i obrazovani ljudi, koji će se svojim znanjem i trudom zalagati za njenu dobrobit, kao i dobrobit svakog pojedinca u njoj.

Sva djelovanja Udruženja prožimaju se kroz prizmu koju čine tri koraka (cilja):

  1. uvezivanje, upoznavanje i uključivanje građana BiH u svrhu pružanja svakog vida pomoći i podrške obrazovanju građana,
  2. usmjeravanje te pomoći i podrške u sve oblasti obrazovanja od značaja za državu BiH i
  3. rad, kako sa osobama koje uživaju pomoć i podršku Udruženja, tako i sa svima koji su skloni navedenim ciljevima kroz razne aktivnosti u svrhu razvijanja svijesti o značaju obrazovanja i zajedničkog pružanja pomoći i podrške obrazovanju.

Udruženje, u sklopu svog dosadašnjeg djelovanja, navedene ciljeve realizuje kroz svoje projekte:

Prvi projekat Udruženja je stipendiranje studenta.
Realizira se pod motom „Učinimo svaki dan jedno dobro djelo“, tj. izdvojimo svaki dan po 1 KM za stipendiranje studenata. 

Drugi projekat Udruženja
je Prvi bosanskohercegovački portal o stipendijama - Stipendije.ba.
Ovim projektom su sve informacije o stipendijama za građane Bosne i Hercegovine dostupne na jednom mjestu.

Treći projekat Udruženja je Internet prezentacija Sajamstipendija.ba.
Ovim projektom na jednom mjestu nudimo informacije o sajmovima stipendija u Bosni i Hercegovini.


Naši projekti imaju ulogu spajalice s kojom jačamo zajednicu gradeći mostove koji su snažni i traju.TOP