Prostorije hotela Ibis Styles Sarajevo sinoć su svjedočile još jednom svečanom zaključivanju ugovora između predstavnika udruženja „Spajalica“ i njihovih stipendista u akademskoj 2021/22. godini, nakon čega je navedeno Udruženje svoj spisak uspješno stipendiranih studenata produžilo za sadašnjih deset.

Predsjednik Udruženja Davud Zukić pozdravio je prisutne riječima koje pridaju izričitu vrijednost mladim ljudima, koji se trude na putu traženja znanja te uputio motivirajuće poruke koje studentima itekako mnogo znače. Također, prisutni stipendisti su, međusobno se upoznavajući i pod okriljem ugodne atmosfere, razmjenjivali vlastita mišljenja i ideje.

“Svake godine svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa stipendistima zaista je posebna jer Udruženje “Spajalica” postaje bogatija za nekoliko novih stipendista. Mladi i obrazovani ljudi su stubovi naše domovine, Bosne i Hercegovine, i biti im podrška na putu sticanja znanja velika je čast”, rekao je Davud Zukić, a u nastavku predočio studentima priču o nastanku same ideje o stipendiranju, ali i cjelokupan proces koji nastavlja trajati. Priča je veoma inspirativna te je na studente ostavila snažan dojam.

“Udruženje “Spajalica” već četrnaestu godinu uspješno realizira projekat stipendiranja pod motom “Učinimo svaki dan jedno dobro djelo”, tj. “Izdvojimo svaki dan 1 KM za stipendiranje studenata”. Do sada smo stipendirali 135 studenata Univerziteta u Sarajevu i evo u ovoj akademskoj godini nastavljamo sa stipendiranjem novih deset studenata”, istakao je Zukić.

Stipendistima se obratio i Admir Kustura, predsjednik Komisije za dodjelu stipendija Udruženja “Spajalica”, koji se u svom  izlaganju osvrnuo na sistem bodovanja pri dodjeli stipendija, analizirao eventualne propuste koji su nastali prilikom apliciranja i dao smjernice stipendistima za apliciranje za neke naredne stipendije.

Svoju zahvalnost iskazali su i studenti te naglašavaju kako će im stipendija biti od koristi. Studenti su, kažu, veoma jednostavno pristupili konkursu i navode kako je zaista način apliciranja koji Udruženje “Spajalica” zahtijeva primjer olakšane aplikacije i za studente i za stipenditore.

„Treću godinu za redom sam stipendistica Udruženja „Spajalica”. Moja iskustva sa Udruženjem su zaista predivna. Predanost i posvećenost predsjednika Udruženja i ostalih članova koje sam upoznala od 2019. godine su za svaku pohvalu. Oni žele da upoznaju studente koji su dobitnici stipendije, kao i da nama, stipendistima, ispričaju priču i ideju kako je Udruženje nastalo. U prošloj akademskoj godini proglašena sam i “Stipendistom godine” Udruženja “Spajalica”. Priznanje mi znači mnogo jer mi daje poticaj da i na završnoj godini studija nastavim sa predanim radom kao i do sada, da ne posustajem jer vrijedi dati sve od sebe“, rekla je Ivona Pejčinović, studentica četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu za portal Stipendije.ba.

Potpisivanjem ugovora, stipendisti su ostvarili pravo na primanje stipendije u mjesečnom iznosu od 100,00 KM, za period od 1. oktobra 2021. do 31. jula 2022. godine.

Iz Udruženja dodaju da su posebno radosni zbog činjenice da su bivši stipendisti Udruženja “Spajalica” po završetku studija i stupanja u radni odnos izrazili želju da i oni, zajedno sa ostalim članovima, podrže nove generacije studenata u njihovom obrazovanju te se nadaju da će i buduće generacije ostaviti svoj trag na razvoj novih generacija mladih i obrazovanih ljudi.