Prostorije hotela Ibis Styles Sarajevo sinoć su svjedočile još jednom svečanom zaključivanju ugovora između predstavnika udruženja „Spajalica“ i njihovih stipendista u akademskoj 2023/24. godini, nakon čega je navedeno Udruženje svoj spisak uspješno stipendiranih studenata produžilo za sadašnjih osam.

Predsjednik Udruženja Davud Zukić pozdravio je prisutne te uputio motivirajuće poruke koje studentima itekako mnogo znače. Također, prisutni stipendisti su, međusobno se upoznavajući i pod okriljem ugodne atmosfere, razmjenjivali vlastita mišljenja i ideje.

“Svake godine svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa stipendistima zaista je posebna jer Udruženje “Spajalica” postaje bogatija za nekoliko novih stipendista. Mladi i obrazovani ljudi su stubovi naše domovine, Bosne i Hercegovine, i biti im podrška na putu sticanja znanja velika je čast”, rekao je Davud Zukić, a u nastavku predočio studentima priču o nastanku same ideje o stipendiranju, ali i cjelokupan proces koji nastavlja trajati. Priča je veoma inspirativna te je na studente ostavila snažan dojam.

“Udruženje “Spajalica” već šesnaestu godinu uspješno realizira projekat stipendiranja pod motom “Učinimo svaki dan jedno dobro djelo”, tj. “Izdvojimo svaki dan 1 KM za stipendiranje studenata”. Do sada smo stipendirali 157 studenata Univerziteta u Sarajevu i evo u ovoj akademskoj godini nastavljamo sa stipendiranjem novih osam studenata”, istakao je Zukić.

Svoju zahvalnost iskazali su i studenti te naglašavaju kako će im stipendija biti od koristi. Studenti su, kažu, veoma jednostavno pristupili konkursu i navode kako je zaista način apliciranja koji Udruženje “Spajalica” zahtijeva primjer olakšane aplikacije i za studente i za stipenditore.

Potpisivanjem ugovora, stipendisti su ostvarili pravo na primanje stipendije u mjesečnom iznosu od 100,00 KM, za period od 1. oktobra 2023. do 31. jula 2024. godine.

Iz Udruženja dodaju da su posebno radosni zbog činjenice da su bivši stipendisti Udruženja “Spajalica” po završetku studija i stupanja u radni odnos izrazili želju da i oni, zajedno sa ostalim članovima, podrže nove generacije studenata u njihovom obrazovanju te se nadaju da će i buduće generacije ostaviti svoj trag na razvoj novih generacija mladih i obrazovanih ljudi.