Prije 30 godina svjedočili smo velikom historijskom događaju, koji će zlatnim slovima ostati upisan u historiji Bosne i Hercegovine

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Pitanje je ovo koje se našlo na glasačkom listiću ​referenduma o nezavisnosti održanog prije tačno 29 godina.

Od 64 posto građana koji su se odazvali glasanju, njih 99,44 posto glasalo je za nezavisnost. Referendum o nezavisnosti, održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, značio je potvrdu opredjeljenja većine građana o budućnosti BiH, ali su već prvih dana bh. nezavisnosti počeli napadi na Sarajevo i državu.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Udruženje “Spajalica” svim građanima Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke povodom 1. marta – Dana nezavisnosti naše domovine.