Udruženje “Spajalica” je nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija koja je osnovana s ciljem promoviranja, razvoja i unapređenja obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Temelje Udruženja su 2008. godine postavili bivši studenti Univerziteta u Sarajevu.

Mladi studenti udružili su se oko ideje da se uz malo humanosti i osjećaja za druge može uraditi mnogo na popravljanju slike i stanja kompletne zajednice.

“Ideja se javila tokom studija i boravka u Studentskom domu Nedžarići, gdje smo bili svjedoci mnogih stvari kroz koje prolaze studenti. To nas je ponukalo da pokušamo sami uraditi nešto. Nakon završenih studija i odlaska iz Studentskog doma svi smo krenuli svojim životnim putem, počeli s radom, zasnovali porodice, no osjećali smo potrebu da nastavimo zajedno da djelujemo”, kazao je za Fenu predsjednik Udruženja Davud Zukić.

Osnovali su Udruženje simboličnog naziva Spajalica (spaja – lica) koje ima za cilj graditi mostove koji spajaju one koji nude pomoć mladima i obrazovanju u Bosni i Hercegovini i one kojima je pomoć potrebna.

“Mišljenja smo da treba ulagati u znanje i one koji tragaju za njim, jer to je jedan od glavnih puteva koji vode ka uspjehu društva. A našem društvu su potrebni mladi i obrazovani ljudi”, rekao je Zukić.

Prvi projekt Udruženja je stipendiranje studenta, koji se realizira pod motom “Učinimo svaki dan jedno dobro djelo”, tj. izdvojimo svaki dan po jednu marku. Članovi Udruženja svojim dobrovoljnim prilozima pomažu svoje kolege koji sada studiraju, a do sada su stipendirali oko 46 studenata.

Zukić je pojasnio da Udruženje svake akademske godine dodjeljuje određeni broj stipendija u iznosu od 1.000 KM, a konkurs za dodjelu stipendija za svaku godinu raspisuje se najkasnije do kraja novembra.

Prilikom dodjele stipendija prednost imaju studenti slabijeg materijalnog stanja, a koji ostvaruju dobre rezultate.

S obzirom na to da nisu u mogućnosti dodijeliti veliki broj stipendija, pokrenuli su prvi bosanskohercegovački portal o stipendijama “Stipendije.ba”, na kojem žele objediniti sve informacije o stipendijama iz cijele Bosne i Hercegovine na jednom mjestu, istakao je Zukić.

Zukić je istakao da oba projekta Udruženja imaju ulogu spajalice koja vodi ka jačanju zajednice.

“Možda ovi projekti koje realizira Udruženje neće promijeniti svijet, ali vjerujemo da hoće živote mnogih učenika i studenata u BiH, a na taj način i budućnost naše države”, rekao je Zukić.