Završili ste prvi ciklus studija sa prosjekom ocjena 9.87 i trenutno ste na prvoj godini master studija Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na Odsjeku za sociologiju. Koji je recept za postizanje tako dobrog uspjeha?

Nadam se da nije neskromno s moje strane kada kažem da sam se bezbroj puta uhvatila u koštac s tim pitanjem koje često biva postavljeno u svakodnevnim razgovorima s prijateljima, poznanicima, porodicom ili pak u osamljenim kasnonoćnim kontemplacijama. Iako su odgovori na takvo naizgled jednostavno pitanje višestruki i zavisni od tačke gledišta iz koje nastojimo ponuditi neki smislen odgovor; ipak smatram da bi se moje mlade uspješne kolege složile sa mnom kada kažem da je recept za postizanje tako dobrog uspjeha ljubav prema znanosti ili subjektivno osjećanje pozvanosti ka nečemu. Mogu slobodno kazati, u figurativno-sociološkom smislu, da ljubav ili već spomenuto «osjećanje pozvanosti» ka nečemu čini «bazu» uspjeha. Klasična formula koja ističe važnost «reda, rada i discipline» je samo «nadogradnja» i formula za djelovanje s praktičnim implikacijama u procesu postizanja datog cilja.

Bili ste stipendista Udruženja “Spajalica” dvije godine? Kako vidite period koji ste proveli kao stipendista Udruženja “Spajalica”?

Slobodna sam kazati da od prve godine kada sam postala stipendista Udruženja, «Spajalica» je uvijek (in)direktno učestvovala u mnogim aspektima kako mog društvenog života, tako i mog obrazovanja. Poznata je praksa Udruženja da za svoje stipendiste organizira večer u kojoj se u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi formalno potpisuju ugovori za stipendiranje, ali ponajviše se te večeri družimo i prijateljujemo. Kako sam s nekim studentima-stipendistima Udruženja ostala u kontaktu, mogu posvjedočiti tome da «Spajalica» zaista ispunjava svoju primarnu svrhu koju iščitavamo iz samog imena Udruženja; a to je «spajanje lica». U tom smislu, period koji sam provela kao stipendista Udruženja čini važan segment mog akademskog i životnog iskustva.

Dobitnica ste nagrade “Stipendista godine” Udruženja “Spajalica” za akademsku 2018/19. godinu, a zbog ostvarenih rezultata, dobitnica ste nagrade “Stipendista godine” i za akademsku 2019/20. godinu. Kakvo je vaše mišljenje o ovoj nagradi Udruženja i je li vam, pored dodijeljene stipendije, nešto znači i ovaj vid podrške?

Duboko sam zahvalna na dvostrukom izboru za «Stipendistu godine» Udruženja «Spajalica», posebno iz razloga što, zaista, priznanje kao što je ovo predstavlja jedan od dokaza da ljudi nisu digli ruke od svega, da se trud i rad još uvijek cijene – pa čak i kada se radi o danas nepopularnim i, s pravom mogu kazati, marginaliziranim društveno-humanističkim znanostima od kojih «nikakve koristi». Također, potrebno je da naglasim da je posebna čast i «vjetar u leđa» primiti takvo priznanje kada znate da su vaše ostale kolege studenti jedni od najboljih na svojim matičnim fakultetima.

Za kraj, kao bivši stipendista, a nadamo se u budućnosti i jedan od stipenditora, kako biste ocijenili odnos Udruženja “Spajalica” prema stipendistima?

Udruženje «Spajalica» koje je osnovano kao jedna nevladina organizacija čiji je cilj stipendiranje studenata jednostrano je orijentirano ka tom istom cilju. Drugim riječima kazano, «Spajalica» svojim stipendistima nudi bezuslovnu pomoć u vidu novčane subvencije koja nije uslovljena surealnim satnicama volonterskog rada kojeg studenti, pored vlastitih akademskih obaveza i društvenog angažmana, treba da ispune. U tom smislu, odnos Udruženja prema stipendistima je pozitivan, plodonosan i pun razumijevanja za užurban i često hektičan studentski život koji balansira između akademskih obaveza, društvenog angažmana, porodičnih i prijateljskih veza i sl.