Na samo početku, želim da Vas pozdraviti i zahvalim Vam se za izdvojeno vrijeme. Za početak možete li nam se predstaviti kroz nekoliko rečenica?

Dr. Mersad Šolbić je rođen u Kaknju, gradu gdje je proveo djetinjstvo, završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom odlazi na Stomatološki fakultet u Sarajevu gdje stiče diplomu doktora stomatologije. Pripravnički staž u trajanju od šest mjeseci završava u JU Dom zdravlja Kakanj gdje uz mentorstvo kolega doktora i specijalista stiče zavidno iskustvo u kliničkom radu sa pacijentima. Nakon toga počinje samostalno obavljati djelatnost i u proteklih šest godina se dokazuje na različitim poljima stomatologije, što kroz samostalno djelovanje, što kroz saradnju sa velikim stručnjacima iz zemlje i regiona. Sa željom da svojim sugrađanima omogući usluge kakve podrazumijeva moderna stanatologija, osniva stomatološku ordinaciju Premium Dental.

Povod našeg razgovora je Vaš poslovni uspjeh – moderna stomatološka ordinacija “Premium Dental” koja je s radom počela 1. oktobra. Složit ćete se da živimo u veoma turbulentnim vremenima pa nas zanima kako ste se odlučili za ovako ozbiljan projekat?

Apsolutno se slažem sa Vama..ali također sam svjestan i da živimo na Balkanu gdje je evo poslednjih tridesetak godina turbulentno vrijeme i mislim da je uzaludno čekati idealne okolnosti..
Mišljenja sam da je najvažnije ulagati u svoje znanje i ponuditi kvalitetnu uslugu na tržištu te, bez obzira na okolnosti, da će dugoročno taj kvalitet biti prepoznatljiv i biti glavni stub održivosti naše ordinacije.

U izjavi medijima istakli ste da je vaš jedan od glavni ciljeva uspostaviti multidisciplinarni pristup u radu sa pacijentima, kako bi se zaista dobio jedan kvalitetan tretman, ono što mi volimo reći jedan PREMIUM tretman. Šta to u praksi znači?

Multidisciplinaran pristup u stomatologiji podrazumijeva uključivanje više stručnjaka različitih specijalnosti u procese kompleksnih rehabilitacija i restauracija usne šupljine i zuba. Dat ću vam primjer pacijenta koji se u ordinaciju javlja zbog neke vrste protetske terapije: nakon kliničkog pregleda praćenog adekvatnim RTG snimcima mi pravimo plan terapije. Ako je situacija mnogo složena, to znači u prvom redu oralnohiruršku pripremu, potom izradu različitih pomagala kojima utičemo na vilični zglob kako bismo ga prilagodili na novo stanje zagriza gornjih i donjih zuba, parodontološku i konzervativnu terapiju i tek onda slijedi ono zbog čega nam se pacijent zapravo javio a to je protetsko zbrinjavanje. Nekada to naravno nije potrebno na ovakav način raditi, uglavnom kod mlađih osoba gdje je i situacija usne šupljine bolja ali tu se opet nerijetko susrećemo sa čestim indikacijama za ortodontsku terapiju što opet podrazumijeva kompleksnu analizu i terapiju da bi se postigao zadovoljavajući rezultat. Svjesni smo da je za ovakav tretman potrebno vrijeme ali to je jedini ispravan stručni način da i mi i pacijent budemo zadovoljni postignutim.

Krajem 2015. godine završili ste Stomotološki fakultet Univerziteta u Sarajevu. Nakon toga ste radili u Domu zdravlja Kakanj, zatim Medical Centru u Travniku i Stomatološkoj ordinaciji Kruna u Zenici. Kakav je bio osjećaj, nakon dugog i napornog studija i studentskih dana, pretočiti stečeno znanje u praksu?

Mogu slobodno reći da je bilo jako izazovno jer ipak je ovo posao gdje se ne mogu dozvoliti pogreške bez obzira što ste vi na početku u vašoj praksi. Samim time se svaki dan trudite da dajete svoj maksimum, da budete samo bolji i bolji, napredujete i edukujete se konstantno i vrlo brzo imate pozitivnu povratnu reakciju vaših pacijenata što vam daje dodatnu motivaciju da svakim danom budete sve uspješniji.

Bili ste stipendista Udruženja „Spajalica“ u ak. 2012/13. godini. Koliko Vam je značila stipendija Udruženja „Spajalica“ i kakva su sjećanja iz tog perioda?

Za mene je period studija jedan jako lijep, ali i težak period. Kada ste student imate mnogo želja ali vrlo ograničene mogućnosti. Za mene je period studiranja bio finansijski mnogo naporan te u tom smislu stipendija mi je mnogo značila. Iskreno, i danas se sjećam momenta kada ste me obradovali pozivom i saopštili mi da ste me uvrstili u svoju zajednicu. Uskoro smo se upoznali i bio sam fasciniran Vašom dobrom idejom i načinom kako pomažete mladim ljudima.

Evo vi ste, iako niste bili obavezni, izrazili želju da podržite ideju stipendiranja Udruženja „Spajalica“ i zajedno sa svima nama stipendirate nove stipendiste. Zašto ste se opredijelili za ovaj gest?

Istina je da ideja da i ja budem jedan od stipenditora postoji još od onog dana kada sam dobio svoju prvu stipendiju iz “Spajalice”. Naime, cijeli sistem kako funkcioniše “Spajalica” je jako dobro osmišljen i daje izvrsnu priliku da se nekome pomogne. Svakom studentu stipendija je od neizmjerne vrijednosti i mene čini jako sretnim da imam ovakvu priliku da i ja još nekoga usrećim i pomognem bar djelomično taj studentski život.

Nekada ste bili stipendista Udruženja, a danas jedan od stipenditora. Kako se osjećate, s obzirom da ste sada, nakon završenog studija, velikog iskustva u struci i pokretanja privatnog biznisa u prilici da radite i iz vlastitih novčanih sredstava podržavate u školovanju neke nove generacije studenata?

Prije svega veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovog Udruženja, nekada kao stipendista, a sada još veće zadovoljstvo kao stipenditor. Dobitkom stipendije nisam samo dobio materijalnu pomoć nego mnogo više..dobio sam priliku da upoznam tako divne ljude sa ovom plemenitom idejom i ne mogu sakriti radost sto sam sada u prilici biti dio te priče. Trebalo bi da je u prirodi svakog normalnog čovjeka da pomaže drugim ljudima i mislim da nema ljepšeg osjećaja od onog kada pomognete nekome kome je pomoć u tom trenutku potrebna.